Uživatelské jméno: Heslo:
Baner Baner Baner Baner
Vydáno: 16.8.2016

Ohlédnutí za etapovým závodem Vysočina 2016

Tým Vysočiny ve složení Rostislav Krotký, Jakub Minka, David Andrle, Adam Lavička a Jan Doležel úspěšně absolvoval mezinárodní etapový závod Vysočina 2016. V kvalitní konkurenci 21 domácích a zahraničních týmů obsadili pěkné 6. místo v týmové soutěži. Oproti jiným týmům všech 5 našich závodníků závod dokončilo. Nejlépe si vedl Jakub Minka, který obsadil celkové klasifikaci pěkné 15. místo se ztrátou necelých třech minut na vítěze.
Tým Vysočiny absolvoval závod v podobném složení jako minulý rok. Opět se ve velmi dobré formě ukázali Jakub Minka a David Andrle, kteří se na závod tentokrát připravovali ve vysokohorském prostředí v Livignu. Výrazně se zlepšil i nejmladší Adam Lavička a svůj standardně vysoký výkon podal kapitán týmu Rostislav Krotký, který již před dvěma týdny na Českém poháru v Blatné naznačil dobrou výkonnost, když dospurtoval na 15. místě.
Již před startem závodu si tým Vysočiny věřil a stanovil si relativně vysoké cíle. Cílem bylo umístění nejlepšího závodníka v první desítce celkového pořadí a zisk zeleného trikotu pro nejlepšího vrchaře. V případě konkurence, jaká byla v závodě v loňském roce by to byly velmi reálné cíle, ale na start se v letošním roce postavily silné profesionální týmy. Byl to především nejlepší český tým Whirlpool Author a tým Klein Constantia s mezinárodním obsazením, které závod zásadním způsobem ovlivnily. Na paty jim šlapal hlavně Jaroslav Kulhavý, který zde dolaďoval formu na olympijský závod v Riu a také excelentní vrchař a letošní vítěz závodu Okolo Rakouska, Jan Hirt.
Během čtyřech dní absolvovali závodníci 4 etapy o celkové délce 479km. 1. etapa se tvářila svým profilem jako nejlehčí. Výrazně ji však ztížilo horké počasí a silný vítr, který v závěru rozdrobil peloton do několika skupin. Tady se velmi projevila síla sehraných nejsilnějších týmů. Naši závodníci David Andrle a Jakub Minka se od začátku závodu soustředili na vrchařskou soutěž. Lídrem měl být David a Jakub mu prémie rozjížděl. Hned první prémii David vyhrál a Jakub bral ještě body za druhé místo. Bohužel druhou prémii již David fyzicky nezvládl, a tak se role obrátily a na prémie začal jezdit Jakub. V etapě získal celkem 5 bodů, když dojel jako třetí na druhou a jako druhý na třetí prémii. Tento výkon mu stačil, aby se v následující etapě oblékl do zeleného trikotu, přestože ztratil na nejlepšího vrchaře 1 bod. Tím se stal Martin Hunal, který se ovšem stal i vítězem etapy, a tak do druhé etapy nastupoval ve žlutém trikotu pro nejlepšího závodníka celkového pořadí. V etapě se z našich nejlépe umísti Jakub Minka na 35. místě se ztrátou 2:47 na vítěze a na 36. místě Rostislav Krotký, který ztratil 4:42. Ostatní naši závodníci přijeli už s vyšší časovou ztrátou.
Pro 2. etapu se tým Vysočiny rozhodl vsadit vše na vrchařskou soutěž, uspět mohl jak Jakub Minka, tak i David Andrle, který v předchozí etapě nasbíral 4 body. Do první desítky celkového pořadí měli naši závodníci již malou reálnou šanci se dostat. Etapa startovala z Poličky a na závodníky čekalo 8 náročných okruhů s 3km dlouhým kopcem. Bohužel pro nás již v prvním okruhu odjela trojice závodníků bez našeho vrchaře. Tým Whirlpool Author s lídrem závodu Martinem Hunalem neměli zpočátku zájem skupinu sjíždět, a tak abychom měli možnost bojovat o body na vrchařských prémiích bylo nutné eliminovat vzrůstající náskok odjeté skupiny. Úkolu se zhostil Rostislav Krotký, který celé 2 okruhy táhl hlavní peloton. Odjetou skupinu se mu podařilo udržet s maximálním odstupem 3 minuty. Po té iniciativu převzal tým Klein Constantia a náskok se začal výrazně snižovat. Hlavní pole se díky zvýšenému tempu v kopcovitém terénu opět rozdrobilo na menší skupiny a vepředu z týmu Vysočiny zůstal pouze Jakub Minka. Po dojetí vedoucí skupiny však neměl sílu získat body na poslední vrchařské prémii, čímž přišel o zelený trikot. Etapu vyhrál Jaroslav Kulhavý a Martin Hunal udržel bez problémů žlutý trikot. Jakub Minka dorazil do cíle na 17. místě v čase vítěze, ostatní naši závodníci přijeli již s větší časovou ztrátou.
Do třetí etapy nastupoval náš tým s podobnou taktikou, tzn. pokusit se získat body na vrchařských prémiích. Nicméně opakovala se situace z předchozího dne a v odjeté skupině jsme znovu neměli ani Jakuba a ani Davida. Rozhodli jsme se tedy opět eliminovat náskok skupiny. Tentokrát se do práce na špici pelotonu zapojil kromě Rosti Krotkého i Adam Lavička a David Andrle. Jejich snaha však netrvala příliš dlouho a na špici zůstal opět pouze Rosťa. Naštěstí tentokrát přišla i spolupráce nejsilnějšího týmu Whirlpool Author, protože vepředu byli závodníci, kteří mohli ohrozit i žlutý dres Martina Hunala. Náskok vedoucí skupiny byl smazán před poslední vrchařskou prémií, ale Jakub již neměl dostatek sil získat nějaké body. Do cíle spurovalo hlavní pole. Cílový spurt tentokrát vyhrál František Sisr z týmu Klein Constantia. Nejlepší z našich závodníků v této etapě byl nakonec Jakub Minka na 18. místě a na 21. místě David Andrle, oba v čase vítěze.
Poslední čtvrtá etapa budila u závodníků respekt. Přestože byla relativně krátká "jen 83km", svými šesti 4km dlouhými stoupáními s průměrným sklonem kolem 6% a celkovým převýšením 1700m byla nejtěžší. V úvodu etapy opět odjela skupina bez našeho zástupce, ale vzhledem k těžkému profilu etapy byla brzo dostižena. Na čele závodu se po několika stoupáních vytvořila 19-ti členná skupina nejlepších vrchařů, ve které nechyběl ani Jakub Minka. Tentokrát se Jakubovi podařilo bodovat i v jedné vrchařské prémii, čímž se dostal na celkových 7 bodů. To mu však stačilo pouze na 6. místo ve vrchařské soutěži. Tu opanovali jezdci z vydařených úniků v předchozích etapách. Vyhrál německý závodník Johannes Heider. Do cíle v Bystřici pod Pernštejnem nakonec spurovalo nejlepších 15 závodníků. Cílový spurt pro sebe získal Kelvin Van Den Dool a Jakub Minka obsadil pěkné 11. místo. Se ztrátou 2:29 na vítěze etapy přijeli do cíle David Andrle a Rostislav Krotký na 23. a 24. místě. Hlavně Rosťa si tuto etapu užíval a to i přes to že měl těsně před startem mechanické potíže a musel startovat s rezervním zadním kolem. Technicky náročný sjezd mu seděl a několikrát v něm eliminoval mírnou ztrátu nabranou v kopci. Výsledek v této etapě ho posunul na celkové 31. místo, což vzhledem ke kvalitní konkurenci a průběhu předchozích etap považoval za dobré umístění. David Andrle obsadil celkově 35. místo, Adam Lavička 47. místo a Jan Doležel 74. místo. Nejlepší z našich závodníků Jakub Minka obsadil 15. místo.
Vítězem Vysočiny 2016 se nakonec nestal Martin Hunal, který od první etapy držel žlutý dres, ale jeho týmový kolega Tomáš Bucháček, který ho díky časové bonifikaci v poslední etapě přeskočil. Třetí příčku vybojoval jezdec příbramského týmu Martin Boubal.
Poděkování patří celému realizačnímu týmu, panu Strakovi a panu Krotkému bez kterých by to nešlo. Výborně vypomohl i Jirka Virgl, který v roli mechanika zachránil start Rosti v poslední etapě.

Edit  New

O projektu Vysočina cycling

Tento projekt je zaměřen na podporu výkonnostní cyklistiky na Vysočině, a to především cyklistiky silniční. Nebráníme se ani dalším disciplínám, především horským kolům, na kterých jezdí na Vysočině spousta cyklistů. Tréninkové metody jsou totiž pro obě disciplíny velmi podobné.
Přestože je na Vysočině cyklistika velmi populárním rekreačním sportem, neexistuje zde poslední roky žádný kvalitní silniční cyklistický klub, který by úspěšně reprezentoval na českých nebo zahraničních soutěžích. Talentovaní sportovci nemají odborné vedení, a proto buď odchazí do jiných klubů, nebo raději provozují jiné sporty. Ti kteří u cyklistiky zůstanou, mají velmi omezenou možnost využít svého potenciálu, protože často sbírají své cyklistické zkušenosti pouze způsobem pokus-omyl. Tento projekt by měl nabídnout možnost, jak získat důležité vědomosti od zkušených profesionálů a umožnit tak všem cyklistům rychlejší a efektivnější výkonnostní růst. Projekt není zaměřen pouze na mladé cyklisty, ale i na ty starší, kteří pak mohou nasbírané zkušenosti předávat dál.
K našemu projektu se mohou připojit nejen cyklisté z Vysočiny, ale i ti kteří sem často jezdí nebo mají jednoduše Vysočinu rádi.
Zakladatelem projektu je Ing. Rostislav Krotký. Od narození žije a trénuje na Vysočině, a proto k ní má vřelý vztah. Své závodní a tréninkové zkušenosti sbíral 20 let v předních českých cyklistických klubech. Poslední roky své aktivní kariéry působí v kontinentálním týmu AC Sparta Praha. Ve svých cyklistických začátcích prošel i kluby na Vysočině, v Třebíči a v Jihlavě. Protože chce i nadále působit v cyklistice, kterou má rád, rozhodl se založit tento projekt a předávat své dlouholeté zkušenosti dalším aktivním cyklistům.
Projekt by měl nabídnout nejen kvalitní tréninkové vedení, ale také možnost účastnit se různých společných cyklistických akcí, a to nejen pravidelných tréninků, ale i tréninkových kempů pod odborným vedením. Tyto kempy mohou být nejen zajímavým zpestřením tréninkového procesu, ale hlavně pomohou získat všem účastníkům správné cyklistické návyky, a to i v oblasti stravování a regenerace.
Z nejlepších sportovců bychom rádi vytvořili kvalitní cyklistický tým, který by úspěšně reprezentoval Vysočinu na cyklistických akcích, a to nejen v naší republice, ale i v zahraničí. Pro fungování takového týmu je nezbytně nutná i podpora z řad sponzorů. Proto budeme rádi, když se nám podaří navázat spolupráci s úspěšnými firmami v našem kraji i okolí, které by chtěly spojit své jméno s cyklistikou na Vysočině. Rádi jim pomůžeme ke zviditelnění a propagaci jejich jména a výrobků.
  • Cyklistický klub Vysočina cycling, o.s.

    adresa: Lipník 108
    675 52
    IČO: 22745076
    email: info (zavináč) vysocinacycling.cz
  • Předseda klubu

    Ing. Rostislav Krotký
    Lipník 108
    675 52
    Tel: 724 503 016
  • FFWD

    Jaderná elektrárna Dukovany

    První reaktorový blok byl uveden do provozu v květnu 1985, poslední čtvrtý blok v červenci 1987. Maximálního projektového výkonu 1760 MW dosáhla elektrárna v červenci 1987. Spuštění dvou jaderných bloků – druhého a třetího – v jediném roce 1986 a na jedné lokalitě bylo ve své době zcela unikátní a doposud se ve světě neopakovalo. Více než 80 % použitých zařízení je vyrobeno v ČR.
    Od roku 1985 do ledna roku 2015 bylo na všech čtyřech blocích elektrárny vyrobeno více než 384 miliard kWh elektrické energie, což je nejvíce ze všech elektráren v České republice. Elektrárna Dukovany pokrývá přibližně 20 % spotřeby elektřiny v ČR. Ročně vyrobí více než 14 mld. kWh, což by stačilo k pokrytí spotřeby všech domácností v ČR.
  • FFWD

    FAST FORWARD

    Fast Forward Wheels nabízí ucelenou řadu silničních zapletených kol. Nabídka začíná nízkoprofilovými koly řady F2 a končí až u vysokých aerodynamických kol řady F9.
    Zejména galuskové verze silničních řad lze s úspěchem použít i v cyklokrosu. Lehkost a odolnost těchto kol oceníte ve strmých výjezdech nebo rychlých přesunech či sprinterských koncovkách.
    FFWD Wheels dokáží být Vašim partnerem také na dráze. Vyberte si od klasických výpletů, přes loukotě až po disk přesně taková kola, která Vám budou na dráze dávat náskok před soupeři.
    V disciplínách, kde se každá sekunda počítá, můžete počítat také s koly FFWD. Připravena jsou pro Vás 90 mm vysoká kola řady F9 s D.A.R.C. technoglogií, loukoťová kola a také celokarbonvý disk.
  • Tour Sport

    TOUR SPORT

    Naše společnost se zabývá prodejem veškerého sportovního vybavení. V prvních letech našeho obchodování jsme se zajímali o maloobchodní prodej sportovní obuvi a vybavení pro turisty.Až o pár let později jsme se rozhodli začít nabízet k prodeji jízdní kola a lyže a celý náš sortiment nadále rozšiřovat.
  • KALAS

    KALAS

    Cyklistické dresy s logem KALAS oblékají mistři světa, olympijští vítězové, členové národních reprezentací, ale i tisíce rekreačních cyklistů z více než 20 zemí světa. Připojte se k nim. Sportovní oblečení KALAS je synonymem pro nepřekonatelné funkční vlastnosti, špičkové zpracování, nápaditý design i dlouhou životnost.
  • DECATHLON

    DECATHLON

    Jsme tým nadšených sportovců. Naším smyslem je dělat sport dostupnější. Milujeme sport, děláme do co nás baví. Máme odvahu. Jsme Decathlon United.
  • ISOSTAR

    ISOSTAR

    Isostar je naprostým evropským leaderem v oblasti sportovní výživy. Na českém trhu má stabilní pozici již 40 let, přední čeští sportovci v čele s extraligovým hokejovým týmem mají ke značce dlouhodobě důvěru. Dobrá distribuce produktů v supermarketech, drogeriích, sportovních obchodech atd. je činí snadno dostupným i pro širokou veřejnost.
  • Jaroslav Svoboda - Sports Photography

    Jaroslav Svoboda - Sports Photography

    Sportovní fotograf z Vysočiny, který se zaměřuje především na cyklistiku. Jeho fotky naleznete i na našem webu.


  • i-trenink

    AC Sparta Praha Cycling

    Continental cycling team - oficiální stránky týmu AC Sparta Praha Cycling. Partneři, složení týmu, kalendář, výsledky, historie a fotogalerie.


  • i-trenink

    Inza Performance Cycling Software

    Profesionální cyklistický tréninkový software vyhodnocující pomocí unikátních analýz především data z cyklistických wattmetrů s cílem stanovit výkonnost a trénovanost daného jedince.
  • Jihlavská 24 MTB

    Jihlavská 24 MTB

    Propagovat cyklistiku a přivést ji do samotného centra krajského města Jihlava se daří organizátorům této extrémní cyklistické akce.


Rostislav Krotký © 2011-2013
Optimalizováno pro: Firefox, Google Chrome a Internet Explorer 9